Hondenclub Sint Lutgart
 
Hondenclub Sint Lutgart Hondenclub Sint Lutgart Hondenclub Sint Lutgart Hondenclub Sint Lutgart Hondenclub Sint Lutgart Hondenclub Sint Lutgart Hondenclub Sint Lutgart Hondenclub Sint Lutgart  
  Hondenclub Sint Lutgart Bijgewerkt op:
2-11-2022

Eerste kennismaking

Wenst U kennis te maken met onze vereniging dan bent u en uw hond steeds welkom.
Vóór en na de trainingen staan de instructeurs steeds tot uw beschikking om vragen te beantwoorden en toelichting te geven over de werkwijze van onze club.
Maar waarom niet deelnemen aan de trainingsessies?
De eerste les is gratis en zonder enige verbintenis.


Lidmaatschap

Het lidgeld bedraagt € 65 per kalenderjaar.
Vanaf 1 april, 1 juli en 1 oktober gaat daar telkens 10 euro van af.

Ook inbegrepen is de verzekering. Maar om in regel te zijn is er wel een minimum leeftijd van 14 jaar gesteld voor de geleider. Verder wordt bij inschrijving een handtekening vereist van een ouder/voogd tot de leeftijd van 16 jaar.
Er wordt wel verwacht dat tot de 16 jaar een ouder/voogd aanwezig is bij de lessen !

Hondenclub Sint Lutgart

Vaccinatieboekje

Vaccinaties

Om deel te nemen aan de vrijblijvende sessies vragen we enkel dat uw hond gevaccineerd is conform de bestaande reglementering in België.
Vergeet daarom dus niet het vaccinatieboekje van uw hond mee te brengen.

Voor pups vormt deze regel geen probleem. Zorg er enkel voor dat uw puppy niet op de plasweide komt vooraleer hij volledig gevaccineerd is.

Wenst U echter een lidmaatschap dan is een bijkomende vaccinatie,
namelijk tegen kennelhoest vereist.
   
Hondenclub Sint Lutgart

EHBO Honden

Nuttige tips op  EHBO-Presentatie  of als  PDF 

 


Enkele afspraken

Om tijdig te kunnen beginnen wordt iedereen een tiental minuten op voorhand verwacht. Voor de juiste trainingsuren kan u terecht op de paginaTrainingen
Niet alleen is het vermeld in een Brugs politiereglement, maar het bijhebben van poepzakjes zorgt ervoor dat de hondenclub en de buurt eromheen voor iedereen,
inclusief onze buren, een propere en aangename omgeving blijft.

Zowel aan de ingang van de club, als aan de voorziene plasweide zijn er vuilnisemmers aanwezig waar je het gebruikte poepzakje kwijt kan.
Gezonde honden hebben vier werkende poten. Draag uw hond dus zo min mogelijk.
De redenen zijn legio, maar om er twee te noemen:

  1. In tegenstelling tot de mens waar het zicht het belangrijkste zintuig is, wordt de leefwereld van de hond gedomineerd door het reukorgaan. Op de grond snuffelen is gelijk aan de krant lezen. Waar ben ik? Wie is er? Hoe stelt die het? Enzovoort.
  2. Anderzijds is het zo dat bij honden de hogere in rang het recht heeft op de hogere positie. Stel dat u uw hond draagt en in contact komt met een andere hond. Uw hond kan zich onterecht de hogere voelen en de andere hond aanblaffen, met mogelijks onaangename gevolgen.

NIET :    
WEL :    
NIET:
WEL :

Materiaalkeuze

Laten we beginnen met de geleider zelf. Zorg voor aangepaste kledij. België kent nogal wat variatie aan weersomstandigheden.
Zorg vooral voor aangepast schoeisel.
Voor sommigen misschien een evidentie, maar de ervaring bewijst anders. Een degelijke wandelschoen is ideaal. Een paar dat niet alleen zorgt voor voldoende steun aan de enkel en grip op de ondergrond, maar ook de voet beschermt tegen eventuele minder leuke uitspattingen van uw hond. Hondentanden winnen steeds over mensenvel, zelfs als de knauw onbewust of speels bedoeld was.


Nu de hond. Er zijn heel wat spullen te koop. De ene al wat degelijke, duurdere en mooier dan de andere. Zorg vooral voor kwaliteit en functionaliteit.
Een goede halsband is de basis. Deze moet van degelijk materiaal zijn en voorzien van een sluiting die de hond zelf enerzijds niet kan opentrekken en anderzijds niet onnodig kwetst.
Halters zijn enkel toegelaten in de agilitylessen.
Voor de gehoorzaamheidslessen is dit niet toegelaten omdat de geleider een deel van de controle over de hond verliest.

Vervolgens komt de keuze van de lijn.
Deze moet een aangepaste lengte hebben.
Is ze te kort dan is het risico op een gespannen lijn te groot
wat agressie kan uitlokken.
Te lange lijnen kunnen in gebruik dan weer onhandig zijn.

Wat is dan de ideale lengte? Zowel hond als geleider staat rechtop. De geleider houdt de lijn in beide handen vast,
zodat deze de romp dwarst.
Zorg er voor dat de lijn niet gespannen is.
Het handvat van de lijn moet het gebruik tijdens de training vergemakkelijken en zeker geen ongemak veroorzaken.
Katrolsystemen zijn niet toegestaan tijdens de training.

Onze aanpak is gebaseerd op motivatie. Hierbij zijn speeltjes en voedselbeloningen zeer belangrijk. Zorg er vooraf voor dat de hond het speeltje wel degelijk interessant vindt, anders heeft het weinig nut. Hou er wel rekening mee dat er nog andere honden aanwezig zijn tijdens de training, waardoor piepende speeltjes soms meer last dan nut teweeg brengen!


Net zoals mensen hebben honden graag wat variëteit. Heb je een assortiment van snoepjes mee dan kan je de hond natuurlijk beter blijven stimuleren. Uiteraard moet hierin niet overdreven worden. Let wel! Trek de voedselbeloning af van het dagelijkse vereiste hoeveelheid aan voeding.


Een hongergevoel bij de hond versterkt de stimulans om te werken voor de voedselbeloning. Geef uw viervoeter dus zo’n twee uur voor de training geen eten meer. Water blijft een must.

Dit geldt zeker voor grote rassen die een hoger risico op maagkanteling inhouden.

Lopende hond
Terug naar Boven